+36 1 356 2394;    +36 20 334 9025

A fogászat gyors fejlődésének köszönhetően, ha fogtömésről hallunk ma már nem a régi szürke amalgám tömés jut eszünkbe, hanem a fog színével megegyező esztétikus tömés. Napjainkban az esztétikus fogászat igyekszik egyre kevesebb fémet használni, helyette a kerámia és különböző műanyag ötvözetek kerülnek előtérbe.

Mi az a kompozit tömés?

A kompozit tömés, kerámia és műgyanta keverékéből tevődik össze. Ezen anyag, kedvező tulajdonságai közé tartozik, hogy keménysége megközelíti a fogzománcét, ezért tartós, időtálló, kopás álló, ellenáll a rágóerőnek és nagyobb fogtömések is készíthetők belőle.

 Szükséges-e az amalgám tömés cseréje?

Gyakran hallani, hogy az amalgámtömések higanytartalmuknál fogva mérgezőek a szervezetre, ezért javasolják a cseréjét. A vita időről időre fellángol az amalgám ellenzői és alkalmazói között, tudni kell, hogy a régi típusú amalgámok ún. gamma fázist tartalmaznak, ami miatt a kristályszerkezet idővel megváltozik. A tömés az üregből kipúposodik (ezért látunk néha a felületén tükörsima kis szigeteket, hiszen a szemben lévő fog folyamatosan csiszolja.) Ezzel egy időben a fog falától eláll, utat engedve a baktériumoknak.

Rosszul záródó, régi amalgám tömések cseréje mindenképp, ajánlott és helyette korszerű, a fog színével tökéletesen megegyező kompozit tömés javasolt.

Más kérdés, hogy mire cseréljük a tömést?

Kisebb üregeknél gond nélkül alkalmazhatóak a kompozit (fogszínű, fényre kötő) tömések.

Nagyobb üregeknél azonban-elkerülendő a tömőanyag zsugorodásából adódó zárási problémákat-célszerű inlayt (fogtechnikus által készített betétet) alkalmazni.

Nagymennyiségű foganyag hiánya esetén, főleg, ha a kérdéses fog gyökérkezelésre szorul, korona készítése lehet a megoldás.

DENTALIA KULISSZATITKOK

Érezte már magát kiszolgáltatottnak a fogorvosi székben?

Hírlevelünk olvasói ezt az érzést nem ismerik!

Kulisszatitkainkról, sőt az épp aktuális akcióról csak itt értesülhetnek!

Ne maradjon le!

 

DENTALIA KULISSZATITKOK

Érezte már magát kiszolgáltatottnak a fogorvosi székben?

Hírlevelünk olvasói ezt az érzést nem ismerik!

Kulisszatitkainkról, sőt az épp aktuális akcióról csak itt értesülhetnek!

Ne maradjon le!

 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

 

 

IDŐPONT EGYEZTETÉS

Kérjük, adja meg elérhetőségét és rövidesen felvesszük Önnel a kapcsolatot!