+36 1 356 2394;    +36 20 334 9025

A barázdazárás célja, hogy az őrlő fogak szuvasodását megelőzzük és védjük azokat, egy speciális eljárás segítségével. 

A fogszuvasodások jelentős része a rágófogak barázdáiban alakul ki, miután ezeknek az apró mélyedések alját fogkefével lehetetlenség tisztán tartani, ezért könnyebben szuvasodhatnak.

Gyermekkorban a fogszuvasodás megelőzésének egyik leghatékonyabb eszköze, ha a kis és- a nagyőrlőfogak rágófelszínein található zegzugos mélyedéseket fluoridot leadó anyaggal feltöltjük, így a sima és lezárt felületet sokkal könnyebb tisztán és egészségesen tartani.

Az eljárás elsődleges fontosságú az első nagyrágófogak (hatosok) esetében! Ezek a fogak ugyanis rendkívül sérülékenyek, előtörésükkor még nincsenek teljesen feltöltődve ásványi anyagokkal, viszont gyakori, hogy a tejfogak mögött kibukkanó új fogat a gyermek már nem mossa, csak a megszokott pontig tolja hátra a fogkefét. Ezért van az, hogy a legtöbb felnőtt hatosa jobb esetben tömött, de sokszor gyökérkezelt, koronázott vagy esetleg hiányzik.

 


Mikor ajánlott a barázdazárás?

A barázdazárás az első nagyőrlő fogak előtörése után javasolt, azaz 6 éves kor körül és az azt követő fél éven belül tanácsos elvégezni. Az eljárás a gyermek együttműködést igényli, a beavatkozás során nem történik fúrás, csupán speciális anyagokkal kezeljük a fog felszínét.

Elkésett barázdazárás!

Mikor az őrlőfogak barázdáiban már észrevehető barnás-feketés elszíneződés, nem tehetjük meg, hogy lezárjuk, hiszen akkor nem tudjuk nyomon követni mi zajlik a mélyben. Ilyen esetben fel kell tárni a barázdát, hogy egészen biztosan ne kerüljön feltöltésre semmilyen mértékű fogszuvasodás. A kezelés hasonlóan zajlik, mint a barázdazárás, annyi különbséggel, hogy egy kis fejű fúróval kitisztítjuk a barázdát. A fúrás mélysége nem haladja meg a zománc vastagságát, így belehelyezhetjük a speciális fluoridot leadó barázdazáró anyagot.

A kiterjesztett barázdazárás tökéletes eljárás egy kezdődő fogszuvasodás megelőzésére, ezzel egészséges maradhat a fog rágófelszíne!

A barázdazárás évekig tartós maradhat, de rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a lezárás sértetlen-e, időnként ki kell egészítenie vagy szükség esetén cserélni kell.

DENTALIA KULISSZATITKOK

Érezte már magát kiszolgáltatottnak a fogorvosi székben?

Hírlevelünk olvasói ezt az érzést nem ismerik!

Kulisszatitkainkról, sőt az épp aktuális akcióról csak itt értesülhetnek!

Ne maradjon le!

 

DENTALIA KULISSZATITKOK

Érezte már magát kiszolgáltatottnak a fogorvosi székben?

Hírlevelünk olvasói ezt az érzést nem ismerik!

Kulisszatitkainkról, sőt az épp aktuális akcióról csak itt értesülhetnek!

Ne maradjon le!

 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

 

 

IDŐPONT EGYEZTETÉS

Kérjük, adja meg elérhetőségét és rövidesen felvesszük Önnel a kapcsolatot!