+36 1 356 2394;    +36 20 334 9025

A fogászati kezelések megkezdése előtt a legtöbb esetben szükség van egy alapos tisztításra, úgynevezett szájhigiéniai kezelésre, amely során a fogorvos vagy a dentálhigiénikus letisztítja a fogak felszínét, eltávolítja az íny alatt- és felett lévő fogkövet és lepedéket, valamint polírozza a fogfelszíneket.

Mi az a fogkő, miért fontos az eltávolítása?

A fogakon nem megfelelő fogtisztítás esetén lepedék vagy más néven plakk képződik. A lepedék legnagyobb része baktériumokból áll. A fogkő a fogakon megtapadó lepedék elmeszesedett változata, mely elsősorban a nehezen tisztítható fogfelszíneken képződik, azaz a fognyakon, az ínyhez közel, a fogak között és a fogak belső, nyelv felöli felszínein.

A fogkő előbb csak ínygyulladást okoz, aminek tünetei az enyhe irritációra fellépő ínyvérzés. Később a gyulladás ráterjed a mélyebb szövetekre, azaz a fog tartószerkezetére, így a fogak meglazulnak, mozgathatóvá válnak, végül pedig kiesnek, ezt nevezzük fogágygyulladásnak.Hogy zajlik a fogkő eltávolítás?

A fogkő eltávolításához többféle eszköz áll rendelkezésre, használható gépi vagy kézi eszköz egyaránt. A gépi kezelés során az ultrahangos készülék lepattintja a fogfelszínre a lerakódott lepedéket, és fogkövet, miközben vízzel hűti a fogakat.

A fogkő eltávolítást a polírozás követi speciális, apró szemcsés polírozó pasztával, amely segítségével egy tökéletesen sima, tiszta felszínt hozunk létre, melyen kisebb eséllyel képződik fogkő.

Mit lehet tenni a fogkőképződés ellen?

A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért a fogorvos vagy a dentálhigiénikus által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést, ezáltal elkerülhető az ínygyulladás, a fogágygyulladás, a fogszuvasodás és a gócbetegségek kialakulása.

A megelőzéséhez elengedhetetlen:

  • az alapos és helyes szájápolás
  • a rendszeres fogászati szűrővizsgálatra (félévente)
  • a fogkő 3-6 havonkénti eltávolítására

INTRAORÁLIS HOMOKFÚVÁS

Az intraorális homokfúvás vagy Air-Flow során, nagy nyomású vízsugárral abrazív anyagot (Ca/Na- bikarbonát oldatot) fújunk a fogfelszínre. Így a nehezen megközelíthető behúzódások és barázdák is megtisztításra kerülnek, illetve az apróbb elszíneződéseket is képesek vagyunk eltávolítani.

DENTALIA KULISSZATITKOK

Érezte már magát kiszolgáltatottnak a fogorvosi székben?

Hírlevelünk olvasói ezt az érzést nem ismerik!

Kulisszatitkainkról, sőt az épp aktuális akcióról csak itt értesülhetnek!

Ne maradjon le!

 

DENTALIA KULISSZATITKOK

Érezte már magát kiszolgáltatottnak a fogorvosi székben?

Hírlevelünk olvasói ezt az érzést nem ismerik!

Kulisszatitkainkról, sőt az épp aktuális akcióról csak itt értesülhetnek!

Ne maradjon le!

 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 

 

 

IDŐPONT EGYEZTETÉS

Kérjük, adja meg elérhetőségét és rövidesen felvesszük Önnel a kapcsolatot!